בימים אלו אני קורה ספר מופלא Eat to live - קנו היום!
פרק אחד מאאוד רלוונטי מתוך הספר:
סרטן השד וסרטן בלוטת הערמונית - הפתרון לתעלומה
ספרים ומחקרים רבים נכתבו, אמנם, אודות הגורמים לסרטן השד אך עבור נשים רבות, נושא זה נשאר עדיין בגדר תעלומה. לגברים ביניכם אני ממליץ להמשיך לקרוא ולא לדלג לנושא הבא. יש לכם אמהות, בנות, אחיות ורעיות ועליכם לעזור להן להתגונן מפני מחלה קשה זו. בנוסף, אולי תופתעו לדעת כי הגורמים לסרטן השד זהים לאלו של סרטן הערמונית. גברים בעלי היסטוריה משפחתית של סרטן השד, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן הערמונית ובדומה לכך, נשים שבמשפחתם נרשמו מקרים של סרטן בלי הערמונית נוטות יותר ללקות בסרטן השד. חוקרים הגילי מכבר למסקנה כי קיים קשר ברור בין שני הסוגים של הסרטן, הקשורים למערכת ההורמונלית של גברים ונשים כאחד
בין שני הסוגים של מחלת הסרטן, הקשורים למערכת ההורמונלית של גברים ונשים כאחד.
כיום, הסיכון של נשים מערביות ללקות בסרטן השד גבוה פי 2, בהשוואה למצב במאה שעברה. העלייה בשיעורי התחלואה נרשמה, ברובה, במהלך 50 השנים האחרונות. למרות הפחד, האזהרות והמידע המתפרסם באמצעי התקשורת, נשים רבות אינן יודעות כיצד להגן על עצמן מפני המחלה. חוקרים שקיוו לבודד גורם יחיד למחלה הגיעו למבוי סתום, מכיוון שסרטן השד הוא תוצאה של גורמים רבים. עלינו להבין כי העלייה המהירה שנצפתה בעשורים האחרונים בשיעורי התחלואה בסרטן השד, נבעה ממספר גורמים שפעלו בו זמנית. כיום, יש בידינו מידע רב אודות הגורמים למחלה. החדשות הטובות הן כי בניגוד למה שהיה מקובל להאמין בעבר, הגנים שלנו ממלאים תפקיד משני בלבד בהתפתחות המחלה. סרטן השד אינו תוקף נשים באופן אקראי ולפיכך, המאבק במחלה יכול להסתיים בניצחון.
הבנת הגורמים המעורבים בהתפתחות מחלת הסרטן
תהליך ההיווצרות של הסרטן (קרצינוגנזיס) מורכב ממספר שלבים. תחילתו של תהליך רב שלבי זה בנזק טרום-סרטני שנגרם לתאים, המחמיר בהדרגה ומוביל לשינויים ממאירים יותר. בשלב הראשון מופיעים שינויים חריגים בתאים, המתפתחים, בסופו של דבר, לסרטן. שינויים אלה מתרחשים, בדרך כלל, בגיל ההתבגרות ומיד לאחר ההתבגרות המינית.26 הרגלים תזונתיים לקויים בגיל הילדות גורמים לייצור מוגבר של הורמוני המין ולשינויים פתולוגיים מוקדמים ברקמות השד, הסוללים את הדרך להתפתחותה של מחלת הסרטן שנים רבות לאחר מכן.
ידוע לנו כי התבגרות מינית המתרחשת בגיל צעיר מגבירה את הסיכון ללקות בסרטן השד בגילאים מתקדמים יותר. מחקרים הוכיחו כי ההורמונים המיוצרים בשחלות ממלאים תפקיד מרכזי בהתפתחות סרטן השד. לרופאים ידוע זה מכבר כי ככל שגיל הבשלות המינית (הגיל בו מופיע המחזור החודשי הראשון) של האישה מוקדם יותר, כך גדל הסיכון שלה ללקות בסרטן השד. בשלות מינית מוקדמת ומשקל עודף מהווים גורמי סיכון משמעותיים לסרטן השד. הקדמת גיל הבשלות המינית מסכנת גם את הגברים. חוקרים גילו כי בשלות מינית מוקדמת מגבירה את הסיכון של גברים ללקות בסרטן האשכים ובסרטן בלוטת הערמונית. בנוסף, היא מזרזת את תהליכי ההזדקנות. תופעה זו נצפתה גם בבעלי חיים. כאשר החוקרים האיצו באמצעים תזונתיים את גדילתן של חיות המעבדה, הן מתו מוקדם מהצפוי.
למרבה הדאגה, מומחים במדינות המערב מציינים כי בעשויין האחרונים, גיל הופעת המחזור החודשי הראשון הולך ויורד בארה"ב, למשל, הגיל הממוצע הוא 12. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, גיל הבשלות המינית הממוצע בשנת 1840 היה 17.
במהלך השנים בהן ירד גיל הופעת המחזור החודשי הראשון מ-17 ל-12, חלו שינויים משמעותיים בהרגלי התזונה של תושבי מדינות המערב, צריכת השומנים, הפחמימות המעובדות, הגבינה והבשר ,עלתה בצורה ניכרת, ולעומת זאת, צריכת הפחמימות המורכבות, כגון ירקות עמילניים, ירדה באופן דרמטי. מחקרים מודרניים שנערכו בקרב בנות שניזונו מתזונה צמחונית (שהתבססה בעיקר על פחמימות מורכבות) ולא אכלו בשר כלל, גילו כי גיל הבשלות המינית שלהן נדחה ובנוסף, הן סבלו פחות מפצעי בגרות (אקנה). צריכה מוגברת של מזונות מן החי מעלה את רמות ההורמונים הגורמים להתבגרות מינית מוקדמת. הפרעות הורמונאליות אלה באות לידי ביטוי גם בתקופת הבגרות המאוחרת יותר. תזונה דלה בירקות ובפירות ועשירה בבשר גורמת גם להיווצרותם של גידולים שרירניים (מיומות) ברחם. הסיכון של נשים לסבול מגידולים שרירניים עולה, ביחס ישיר לעלייה בצריכת הבשר ולהפחתת הצריכה של מזונות צמחיים. במילים אחרות, הרגלי האכילה שלנו בגיל צעיר, קובעים, במידה רבה, את מצבנו הבריאותי בעתיד, ובעיקר את הסיכון שלנו ללקות בסרטן השד או בסרטן בלוטת הערמונית.
מחקרים שנערכו באירופה ולאחר מכן גם בארה"ב הצביעו על העובדה שתזונה עשירה בחלבונים מהווה גורם מנבא אמין יותר להקדמת המחזור החודשי, בהשוואה למשקל עודף. ממצאים אלה עולים בקנה אחד עם מחקרים קודמים שנערכו בקרב נערות בדרום אפריקה ומצאו קשר בין צריכה מוגברת של חלבון מן החי לבין הקדמת הבשלות המינית. בשנות ה-90 של המאה ה-20, כאשר עובדו הנתונים שהתקבלו מפרויקט סין, שוב נמצא הקשר בין תחלואה בסרטן השד לבין צריכה של מזונות מן החי.
בסין התגלה קשר ברור בין צריכה של מזונות מן החי לבין בשלות מינית מוקדמת ורמה גבוהה של הורמוני המין. לדוגמה, החוקרים הבחינו בקשר ברור בין רמות טסטוסטרון בדם לבין סרטן השד. קשר זה היה אפילו משמעותי יותר, בהשוואה להשפעתו של הורמון האסטרוגן. יש לציין כי רמות גבוהות של טסטוסטרון היו קשורות לשיעורי תחלואה גבוהים יותר הן בסרטן השד והן בסרטן בלוטת הערמונית. רמות הטסטוסטרון עולות גם עקב משקל עודף, ואכן, השמנת יתר מהווה גורם סיכון נוסף למחלות אלה.
ממצאיו של פרויקט סין מסקרנים ביותר, שכן, שיעורי התחלואה בסרטן השד בסין נמוכים בהרבה, בהשוואה למצב במדינות המערב. אין זה מקרי כלל כי גם צריכת המזון מן החי בסין נמוכה הרבה יותר, בהשוואה לארה"ב. צריכת הבשר הגבוהה ביותר בסין מהווה פחות מ-50% מצריכת הבשר הממוצעת בארה"ב. שיעורי התחלואה בסרטן השד שנרשמו בקרב הקבוצה שאכלה בשר 4 פעמים בשבוע, היו גבוהים ב-70% , בהשוואה לקבוצה שאכלה בשר פעם בשבוע. יש לציין כי שתי הקבוצות היו שונות זו מזו רק בכמות הבשר בתזונה וצריכת הירקות הטריים הייתה כמעט זהה בקרב כל המשתתפים. שיעורי התמותה מסרטן השד עלו באופן משמעותי במקביל להגברת הצריכה של מזונות מן החי. האמריקאים צורכים גבינות בכמויות עצומות. ב-25 השנים האחרונות עלתה צריכת הגבינות בארה"ב ב-193%! זוהי, ללא ספק, תופעה מעוררת דאגה, שכן, בהשוואה לשאר המזונות, הגבינות מכילות כמויות עצומות של שומנים רוויים, הורמונים וחומרים אחרים המעורבים בתהליכים ההורמונאליים המתרחשים בגוף. זוהי אחת הסיבות לעלייה המסחררת בשיעורי התחלואה במחלות סרטן המושפעות על ידי הורמונים. מחקרים לא מצאו קשר בין שינויים מתונים בצריכת השומן בגילאים מתקדמים לבין שיעורי התחלואה בסרטן. אולם, ממצאים מחקרים מצביעים על כך ששינויים תזונתיים משמעותיים בגיל הצעיר משפיעים לטובה על מניעת התפתחותן של מחלות אלה. ניתוח הרגלי האכילה של נבדקים במהלך חייהם הוביל את החוקרים למסקנה כי לצריכת בשר ומוצרי חלב יש השפעה מכרעת על שיעורי התחלואה בסרטן השד. בקרב אוכלוסיות שצריכת השומן שלהן מהווה פחות מ-10% מהצריכה הקלורית הכוללת, כמעט ולא נרשמו מקרים של סרטן השד. לאחר סקירה של מאמרים רבים שנכתבו בנושא והתפרסמו בכתב העת Journal of the National Cancer Institute, חוקרים בכירים הגיעו למסקנה כי המחקרים שלא הצביעו על קשר בין צריכת מזונות מן החי לבין סרטן השד התאפיינו בליקויים מתודולוגיים מבניים.